Translate

четвъртък, 17 април 2014 г.

Топ 5 комунистически величия!!!



Бузлуджа 

1.Първото място от което ще започна е ,,Паметникът на Бузлуджа''-безспорно държи 1-то място в тази класация заради мястото на което е построен , а и целта с която е бил построен , но и предизвикателният му даже бих казал футуристичен дизайн също подпомагат за по-доброто му класиране.Важно е да разберем предисторията на паметника целта поради която е построен според информацията в Уикипедия.
Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.
В строежа участват някогашните строителни войски и доброволци-бригадири. Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев, а автор на архитектурния проект е Георги Стоилов.
Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с височина 12 m. Тържествената зала е с диаметър 42 m и височина 14,5 m и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 m². Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 композиции, които отразяват мирния труд. Художественото оформление на паметника отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци, между които Димитър КировВеличко Минеков и Валентин Старчев. 3-те стълбища в дома са украсени с композиции от бяло кристално стъкло, изработени от чешкия скулптор Станислав Либенски.
Само за сравнение сумата похарчена за паметника е равна на 82476 средномесечни заплати за него време или  при заплата от 172 лв са похарчени приблизително 15млн. лв. 















Няма коментари:

Публикуване на коментар