Translate

сряда, 12 януари 2011 г.

Шап симптоми и профилактика .

Шапът е епизоотично заболяване на двукопитните животни(крави, овце, кози). Причинителят на болестта е Virus aphthosae. Човек се заразява при контакт с болни животни или при употреба на сурово мляко. При варене вирусът се унищожава.
Вирусът прониква в организма на човека през лигавицата на устата или кожата, като причинява местни изменения- афти, язви. След това прониква в кръвта и се разнася по всички органи.
Инкубационният период е около една седмица. Заболяването започва обикновено с повишена температура, главоболие, болки в мускулите, отпадналост. Скоро след това в устата- по устните, венците, езика и бузите се образуват мехурчета с големина на лещено зърно, които съдържат бистра течност. Мехурчетата бързо се пукат и оставят след себе си плитки язвички със сиво обложено дъно и зачервени краища. Характерен симптом на болестта е обилната саливация. Лигавицата на устната кухина е зачервена и подута. При хранене болните усещат силни болки. Регионерните лимфни възли са увеличени.
Понякога могат да се наблюдават и кожни прояви – мехурчета и язви по кожата на дланите, стъпалата, пръстите. Много рядко могат да бъдат засегнати и очите.
Продължителността на заболяването е 1-2 седмици. Прогнозата е добра. Рядко се получават усложнения – бронхопневмония, гастроентерит, миокардит.
Диагнозата се поставя клинико-епидемиологично и се потвърждава чрез серологични реакции и биологична проба.
Лечението е симптоматично – течна недразнеща храна, плакнене на устата с чай от лайка, намазване на афтите.
Профилактиката се състои в преваряване на млякото и избягване на контакт с болни животни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар