Translate

неделя, 16 януари 2011 г.

Суперкомпютърът Watson бие хора в ТВ шоу

Истинската надпревара "въпроси-отговори" е през февруари



Сериозна заявка за победа даде компютърът на IBM – Watson, който се готви за пряк дуел с двамата най-добри играчи в историята на едно от най-популярни телевизионни състезания в Съединените щати Jeopardy.

В пробна надпревара машината се справи без особени проблеми с Кен Дженингс и Брад Рутър.

Watson се появи под формата на черен правоъгълен екран с изображение на глобус в средата. Компютърът, в който са „качени” 200 милиона страници текст, успя да отговори правилно на всички въпроси, до които се добра преди другите участници.
Още по темата
Човек срещу машина в американско тв шоу

Благодарение на софтуера си, „задвижван” от система с големината на 10 хладилника, суперкомпютърът може да анализира човешкия говор като влиза в контекста на репликите, различава омонимите и в много случаи дори улавя ирония.

Машината е „внук” на Deep Blue – шах-компютърът, който победи световния шампион Гари Каспаров преди 14 години. И също като своя предшественик извоюва успех, отговаряйки на половината въпроси в 15-те кръга на състезанието. Така Watson заработи 4 хиляди долара или 4 пъти повече от Брад Рутър.

Кен Дженингс се справи по-добре с общо 3 хиляди долара. В интерес на истината и двамата отговориха правилно на въпросите, но машината реагираше по-бързо в повечето случаи.

След тренировъчната игра предстои истинският тест. На 14-ти, 15-ти и 16-ти февруари ще е официалното състезание.

Победителят взима 1 млн. долара, вторият 300 хиляди и третият 200 хиляди.

От IBM обявиха, че ще дарят 100% от спечеленото от Watson за благотворителност. Човеците обещаха по 50%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар