Translate

понеделник, 24 януари 2011 г.

Яне Янев плашило или шут във всяка власт

Черен костюм и бяла риза.Бенка на дясната буза. Широка крачка и пружинираща походка. Писклив глас. И образът на Яне е готов. Талантлив актьор може да влезе в кожата му с лекота. Даже и да не търкаля детско тракторче като аксесоар. Както направи Стефан Рядков в едно от последните издания на "Господари на ефира".
С лекота влиза и Яне в ролята на храбър рицар срещу корупцията. Защото Яне знае всичко!

Само за последните две години лидерът на РЗС анонсира, че знае членовете на бандите за отвличания, олигарсите, които точат ДДС, организациите, които сеят ислямски фундаментализъм, кметовете феодали, които оформи в списък Топ 10, подкупните магистрати, най-корумпираните политици - и те събрани в Топ 10, данъчните, които опъват чадъри, фирмите монополисти, които дерат народа, и така нататък, и така нататък.

С рефрена за корупцията Янев безспорно улучва обществения нерв. А при такава мащабност на действията РЗС трябваше да е управляваща партия. Ала не е. Благодарение на серията от разкрития в края на мандата на тройната коалиция РЗС прескочи бариерата за влизане в парламента. И толкоз. Доверието на гласоподавателите спечели ГЕРБ - пак с обещания да разобличава подкупността на всички държавни и административни нива.

Защо въпреки горещите теми, които предлагат, РЗС и нейният лидер не печелят масови симпатии?

Защо избирателите гледат със съмнения към активността на Янев? Съответно към сигналите, които огласява.

Една от причините е начинът, по който са скроени. Янев има попадения - оповестяването на спрените пари по САПАРД за тройната коалиция. Или кампанията му срещу реституцията на царските имоти. Информацията пък за имотите на вътрешния министър Цветан Цветанов и на шефа на СОС Андрей Иванов също намери обществен резонанс. Но твърде често Янев хвърля напосоки анонси, които могат да бъдат съчинени и с оскъдно въображение. Да речем: повече от 15 олигарси били замесени в схемите за източване на ДДС, в тях участвали и политици". Дали в България има над 15 олигарси не се знае. Но подобна информация, с претенциите на бомба, трябва да бъде подплатена с повече конкретика, ако е възможно. Същият недъг има и последното разкритие на Янев за 150-те хиляди лева наем, които Искра Фидосова получила от фирма "Титан". То сякаш бе направено, колкото да се поддържа огъня. И съответно бързо бе опровергано.

Друг недостатък: първо огласява, после проверява. Както направи с телефонния разговор на Менда Стоянова с Ваньо Танов.

Втората причина за недоверието към Янев е заради идеологическата му мъглявост и политическата му повратливост.

Носи неизменно тъмен костюм като белег за консервативност. Но акциите му имат левичарски почерк. Например позивите, които пръсна преди няколко години над Бузлуджа...Започва кариерата си като земеделец, минавайки и през БЗНС "Никола Петков", и през партията на Мозер, докато си направи свое БЗНС. Заигра се с ОБТ и НДПС, но пристана на СДС и хоп, влезе в парламента. През 2005 г. се раздели със земеделското движение и основа РЗС. Скара се и със сините, които го изгониха от парламентарната си група в предишното Народно събрание. Той им го върна, вербувайки четирима сини депутати за своя група.

Но най-любопитен е лупингът, който Янев направи в този парламент. "От сърце поздравяваме Бойко Борисов и неговата партия за забележителния успех", трогателно заяви Янев след изборите през 2009 г. и гласува "за" правителството на ГЕРБ. За да се превърне половин година по-късно в най-ревностния му изобличител.

Причина №3 са неясните източници на информация. ДАНС? Алексей Петров? Или да повярваме на версиите, че разкритията идват от Брюксел, от граждани и от аналитичния център на партията.

За жалост няма статистика колко от разкритията на Янев са удар в десятката и колко са ялови. Едно на десет? На двадесет? Независимо от отговора Янев изглежда трябва да бъде точно такъв, какъвто го виждаме в последните години. Понякога сериозен, понякога пишман конспиратор. Някои от темите му завършват с хепи енд (като уволнението на митничар №1 Асен Асенов през 2008 г.). Други като двойното гражданство на Симеон Дянков се оказват кьорфишек. Факт е, че най-взривоопасните стенограми, огласени в последната седмица, не дойдоха от Янев. Сякаш на него не е отредена главната роля. Сякаш той е на сцената по-скоро за да плаши и да всява смут. В чии ли интерес?

Няма коментари:

Публикуване на коментар