Translate

вторник, 18 януари 2011 г.

Ученици искат отличниците да почиват в петък

етък да бъде свободен ден за учениците с успех над много добър 5. Това предложение се чу на среща на стипендианти на фондация “Комунитас”. Организацията подпомага деца с таланти. Идеята е на 10-класничката Мариела Богданова от природоматематическата гимназия в Гоце Делчев. И се радва на одобрението на връстниците й.

Ако 4 дни си изкарвал само добри оценки, през петия можеш да се отдадеш на хобито си, да разходиш домашния любимец, да почистиш вкъщи, да прочетеш стойностна книга, да спортуваш, мотивира се 16-годишното момиче. То е печелило литературни награди за есе и съчинение, стипендиант е.

Петъчният свободен ден на отличниците щял да бъде стимул за по-слабите ученици, които също ще се стремят към добри бележки. Конкуренция можело да има и между тези, за които петък все пак ще е учебен. Слабаците по 5 предмета например ще имат 5 часа, а тези, на които не им върви само по един предмет, могат да имат само един час за затвърждаване.

За да може да се редуцира учебната седмица с един ден обаче, материалът трябва да се съкрати, смята още ученичката. Това важало с особена сила за изучаваното след 10-и клас. Според момичето тогава вече учениците трябва да се специализират.

Идеята е интересна, но не знам как може да се реализира, коментира съветникът на министъра на образованието Асен Александров. Някои предмети се изучавали веднъж в седмицата и ако са точно в петък, отличниците нямало да имат нито едно посещение.

В министерството на образованието вчера заседава работната група за ваканциите. Претеглят се "за" и "против" по-ранно начало на учебната година. Има варианти за 1 и 7 септември. Все по-катерочно се налага идеята за есенната ваканция през ноември, за която "24 часа" писа.

М

Няма коментари:

Публикуване на коментар