Translate

вторник, 18 януари 2011 г.

Вещества в храните обозначени с ,,Е''




В различните страни по света има различни норми за веществата, означени с Е. Някъде определени субстанции са забранени, другаде - разрешени, но в точно определени количества. Да вземем за пример Е155. То е от групата на оцветителите, появява се в разни шоколадови миксове. Оцветител Е155 е забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.



Въпреки че са одобрени от ЕС, добавките невинаги са безопасни. Някои могат да предизвикат различни алергични реакции, астматични пристъпи, хиперактивност при децата, дори появата на карциноми и много други здравословни проблеми. Други са полезни за човешкия организъм, като витамините С и Е например - те също са Е-та. А за част от добавките няма доказателства, че могат да ни навредят, затова условно ги приемаме за безопасни.



Оцветители – от Е100 до Е181

Оцветителите се смятат за едни от най-вредните хранителни добавки. Aзо-оцветителите, използвани за хранителни нужди, са почти изцяло забранени в САЩ, скандинавските и някои други държави, тъй като има сведения, че предизвикват кожни обриви, астма, алергични реакции, екземи, хиперактивност при децата или са карциногенни.



Не е изключено обаче да се срещнат в състава на продукти като чипсове, снаксове, сладоледи, сладкарски изделия, безалкохолни напитки, консервирани храни и др. Натуралните оцветители също не дават гаранция за безопасност.



E100 – куркумин (жълт оцветител №7)

Е101а – флавинмононуклеотид – произвежда се от генномодифицирани организми

E102 – тартазин (жълто №5). Има доказателства, че провокира астматични пристъпи, алергични реакции и се свързва с развитието на тумори на щитовидната жлеза

Е104 – хинолиново жълто – риск от детска хиперактивност

Е107 – жълт – понякога предизвиква алергични реакции. Забранен в много страни

E110 – сънсет жълто (жълто №6) Страничниефекти – уртикария, запушен нос, алергии, изпотяване, хиперактивност, тумори на бъбреците, хромозомни увреждания, гадене и повръщане, нарушено храносмилане, загуба на вкуса

Е120 – карминова киселина – неподходящ за хора, страдащи от алергии и вегетарианци

E122 понсо 4R (червено №4) и Е124 -деривати на въглищен катран. Могат да предизвикат астматични пристъпи и алергични реакции

Е123 – амарант /червено № 2/ – смята се за канцерогенен. Особено опасен е при бременност, тъй като може да предизвика увреждания в плода. Забранен в ЕС и САЩ

Е124 – кошенилово червено – хиперактивност у децата. Има данни за токсичност. Забранен в САЩ

Е126 – понсо – багрило, близко до амаранта

E127 – еритрозин /червено № 3/ Може да доведе до чувствителност към светлина, а при тестове с животни се установява, че причинява рак на щитовидната жлеза

Е128 – червен 2G – в червата може да се трансформира в токсичен анилин. Канцероген

Е129 – червен алура АС – не се препоръчва за деца. В редки случаи предизвиква затруднено дишане

Е130 – антрахиноново багрило – абсолютно забранен! Мутаген и канцероген!

E140 – хлорофил (зелен оцветител №1)

E160a – каротен

E160c –извлича се от червен пипер

E160d – ликопен (намира се в доматите и грейпфрутите)

E161b – жълт извлек от растения. В естествено състояние се открива в зелените листни зеленчуци, невена и яйчния жълтък

E162 – оцветител, който се извлича от цвекло. Няма данни за нежелани реакции

E163 – антоцианин – извлича се от цветя и растения. Безвредно е

Е170 - Минерална сол, която се използва в пасти за зъби, бели бои, прахове за пране. Може да се добива от скали или кости на животни. Понякога се използва за намаляване киселинността на вината и за повишаване устойчивостта на замразените плодове и зеленчуци. Във високи дози е токсичен.

Е172 - Имат черен, жълт или червен цвят. Използват се в наденици, пастет от скариди. Във високи дози са токсични

Е173 – алуминий - бягвайте употребата му. В някои страни е забранен

Е180 – рубинов пигмент - Избягвайте употребата му. В някои страни е забранен.

Е102, Е104, Е107, Е110, Е120, Е122, Е133, Е142, Е151, Е153, Е155, Е173, Е175, Е180 са забранени в някои страни, но в други (включително у нас) все още се употребяват.



Консерванти – от Е200 до Е299



Консервантите се използват от векове за борба с плесени, гъбички, микроорганизми и удължаване трайността на хранителните продукти.

Солта, оцетът, захарта естествено нямат свой Е-номер, но и днес се употребяват широко за консервиране на храните и са сравнително най-безвредният метод.

Някои от по-новите консерванти като натриев бензоат (Е211) и калиев бензоат (Е212) забавят развитието на бактериите и действат като широкоспектърни антибиотици. В комбинация с витамин С (ЕЗ00) те могат да образуват бензен - известен карциноген.

Повечето от консервантите са химикали, които в естествено състояние се срещат в някои продукти. Например бензоената киселина (Е210) се открива в някои плодове като дивите къпини, където съдържанието й превишава 50 пъти законово установените норми, но пък къпините са смятани за едни от най-полезните плодове. При съхранението на месо и месни продукти най-разпространени са нитратите и нитритите. При определени условия те могат да образуват нитрозамини, които се свързват с хемоглобина в кръвта и го увреждат.



Е200 – сорбинова киселина – с антиплесенно действие. Може да предизвика кожни проблеми

Е201 – натриев сорбат – екстракт от офика

Е202 – калиев сорбат

Е203 – калциев сорбат

Е260 – оцетна киселина – основна съставка на оцета. В чист вид тя може да доведе до изгаряния, но в разредено състояние се смята за безвредна

Е262 – натриев ацетат и диацетат

Е270 - млечна киселина



Групата на бензоатите:

Е210 до Е219 - повечето от тях са забранени в някои държави. Причиняват различни алергични реакции, а някои от тях са карциногенни



Групата на сулфитите

Е220 до Е229: възможни алергени са. Най-чувствителни към тях са астматиците и хората, алергични към аспирини



Е249 – Е250 – калиев и натриев нитрит, Е251 – Е252 – натриев и калиев нитрат





Последните 4 "Е" се използват главно в месните продукти. Те са потенциални карциногени. Забранени са за употреба в храни за бебета и деца. Без тях не би могъл да се получи характерният вкус на шунката и бекона и затова е трудно да се забранят.

Е214, Е215, Е217, Е219, Е226, Е227, Е230 – Е 233 , Е236 – Е240 са забранени в някои държави.

Антиоксиданти и киселинни регулатори – от Е300 до Е385



Във всеки хранителен продукт, в чиито състав има мазнини или масла, има и антиоксиданти. В противен случай мазнините, маслата и някои витамини биха се свързали с кислорода от въздуха, а това ще доведе до гранясване или разваляне.

Хранителните продукти лесно могат да се окислят. Най-простият пример е ябълката, която, като се разреже и остави да престои няколко минути, потъмнява поради окисляване. За да предотвратим окислителния процес, най-лесно е да изцедим лимонов сок върху отрязаната ябълка. Така всъщност ще третираме ябълката с антиоксиданти, тъй като лимоновият сок е много богат на витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти и е познат като Е300. Витамин С (Е300) и витамин Е (Е306) всъщност са два антиоксиданта, присъстващи в много живи организми, включително и в нас - хората, и изпълняват и ролята на хранителна добавка с антиоксидантно действие. Въпреки че, когато се влагат в хранителни продукти те са със синтетичен произход, това са едни от най-безопасните химикали.



Антиоксидантите са задължителни елементи от състава на много от готовите храни. Друг е въпросът, че самите антиоксиданти понякога са спорни и се свързват с появата на различни здравословни проблеми. Например ВНА – Вutilatedhidroxy-anisole(Е320) и ВНТ – Вutilatedhydroxy-toluene (Е321) - най-използваните антиоксиданти за предпазване от гранясване на маслото и олиото - могат да провокират различни алергични реакции; при опити с лабораторни животни се установява, че в по-големи дози водят до развитието на тумори и дори са смъртоносни.



Е300 –аскорбинова киселина (вит. С) и нейните соли Е301 (натриев аскорбат) Е302 (калциев аскорбоат), Е303 – калиев аскорбат, Е306 и Е309 – токоферол, алфа-, гама-, делта токоферол (вит. Е)

Е322 – лецитин. Той се използва главно като емулгатор. Извлича се от соя, фъстъци, яйчен жълтък, но вегетарианците имат едно наум, тъй като, макар и рядко, може да има животински произход

Е330 – лимонена киселина, Е331 до Е337 – цитрати и тартати. Хранителни киселини, които не са вредни в малки количества

Е319 – TBHQ – продукт на основата на петрол. Може да причини гадене, повръщане, делириум. Доза от 5 се смята за фатална



Е310 до Е312- групата на галататите – могат да причинят стомашни или кожни раздразнения и нарушения в състава на кръвта. Забранени са за употреба в храни за бебета и малки децa

Е320 и Е321 – BHA и BHT – забранени са за употреба в храни за бебета и малки деца

Е385 – ЕDTA – оказва лошо влияние върху репродуктивните възможности и води до забавяне в развитието

Е320, Е321, Е363, Е370, Е385 са забранени в някои страни.



Емулгатори, сгъстители, стабилизатори – от Е400 до Е 495



Целта на тези добавки е да предадат и запазят формата, консистенцията и хомогенността на продукта.

Сгъстителите и стабилизаторите често са гуми, които помагат на емулгаторите за запазване и поддържане на консистенцията. Да вземем за пример конфитюра - в него плодовите сокове се сгъстяват с помощта на пектин (Е440). Гуми се извличат от различни източници: част от тях се отделят от растения, като гума арабика (Е414), гума от вид бобово дърво (Е410), гума гуар (Е412); някои се извличат от водорасли като карагенан (Е407) и алгинатите (Е400 - Е404); други се извличат от целулоза чрез химична модификация - натриева карбоксиметил целулоза (Е466); а има и такива, които се произвеждат чрез микробиологична ферментация - ксантанова гума (Е415), която се получава при ферментация на царевична захар с помощта на бактерии. В повечето случаи гумите нямат миризма, нито вкус или енергийна стойност. Въпреки това те имат хранителни функции – при храносмилането играят ролята на фибри, улеснявайки функцията на червата. Някои от тях се използват като лаксативи.



Е406 – агар - естествен вегетариански заместител на желатин, извличан от червено водорасло

Е414 – гума арабика – извлича се от смолата на определен вид акациево дърво

Е440- пектин. Естествено се среща в кората на ябълките и в сърцевината на дюлите

Е460 – целулоза

За голяма част от веществата, спадащи към групата на емулгаторите, няма данни да оказват вредно въздействие, когато се прилагат в минимални количества. Някои от тях дори в някои случаи влияят благотворно на човешкия организъм, но друг път имат обратното действие. Например Е422 – глицерин – предпазва молекулите на ДНК от разрушаващото въздействие на туморни агенти, но в големи количества може да предизвика главоболие, гадене и повишени нива на кръвната захар.



Е407 – карагеенан – наскоро беше установена връзка между карагенана и развитието на ракови заболявания, тъй като може да се декомпозира в червата до токсични химически съединения.



Полисорбати – Е432 до Е436 – могат да доведат до затлъстяване.

Е432, Е434, Е463, Е470, Е474, Е483, Е493, Е494, Е495 В НЯКОИ СТРАНИ СА ЗАБРАНЕНИ.



Набухватели, регулатори на киселинността, минерални соли – от Е500 до Е 599



Един от най-известните представители на тази група е Е500, по-познат ни като сода бикарбонат (натриев бикарбонат) или сода за хляб.

Някои от включените в тази категория вещества са натурални продукти като талк (Е553b) и бентонит (Е558), а други са изкуствено синтезирани като силиконовия диоксид (Е551 - химически същият като пясъка, но много по-чист), калциев силикат (Е552) и натриево-алуминиев силикат (Е554). Естественият произход обаче не дава гаранция, че веществото е безопасно за употреба, както и синтетичният произход не означава непременно, че веществото е вредно.

Е500 – сода за хляб

Е501 – калиев карбонат

Е503 – амониев карбонат - Дразни лигавиците.

Е553b – талк. Свързва се с появата на рак на стомаха. Най-често с него се обработва полираният ориз, затова е препоръчително преди да се готви, оризът да се измие.

Е554 – натриево-алуминиев силикат – може да причини проблеми с плацентата по време на бременност и се свързва с развитието на болестта на Алцхаймер.



Е513, Е524, Е525, Е527, Е528, Е530, Е540, Е541, Е544, Е545, Е553Ь, Е576 СА ЗАБРАНЕНИ В НЯКОИ ДЪРЖАВИ.



Ароматизатори и подобрители на вкуса – от Е600 до Е699

Заедно с оцветителите, ароматизаторите и подобрителите на вкуса са едни от най-вредните адитиви. Един от най-вредните е мононатриевият глутамат, познат още като Е621. Глутаматът стимулира образуването на свободните радикали, които увреждат клетките, и така се появяват предпоставки за развитието на различни болести. Освен това Е621 се смята за карциноген. Повечето от веществата в групата на ароматизаторите и подобрителите на вкуса имат вредно влияние върху човешкия организъм.

Е620 – глутаминова киселина – действа като Е621

Е621 – мононатриев глутамат

Е626 до Е633 – могат да причинят подагра

Е635 – натриев рибонуклеотид – може да причини много тежки алергични реакции. Забранен е в някои страни.



Подсладители, овлажнители, сгъстителни агенти и други



В тази група влизат различни подсладители - аспартам (Е951), цикламати (Е952), захарин (Е954) - др.; глазиращи агенти - пчелен восък (Е901), ланолин (Е913), кристалинов восък (Е907) и др.; подобрители - хлор (Е925), калиев бромат (Е924) и др.; опаковъчни газове - кислород (Е948), водород (Е949), бутан (Е943а), пропан (Е944) и др. Един от най-разпространените и спорни подсладители в света е аспартамът - Е951, известен още като Nutra Sweet.

Аспартамът всъщност е от 150 до 200 пъти по-сладък от захарта и не съдържа никакви калории, а това го прави предпочитан не само от производителите на сладки храни и напитки, но и от потребителите. Той обаче, подложен на топлинна обработка, е крайно нестабилен, затова обикновено се влага в безалкохолни напитки и храни, които не се подлагат на топлинна обработка. Зад аспартама обаче стои един прекалено дълъг списък от вредни ефекти, като например това, че продължителната му консумация води до левкемия и рак на лимфната тъкан.



Освен че се смятат за карциногенни, цикламатите са заподозрени и в намаляване на мъжките репродуктивни способности. Други подсладители, като малитол (Е965), лактитол (Е966), ксилитол (Е967), не са чак толкова сладки, но поне имат по-малко странични ефекти. Проблемът е, че притежават силно лаксативно действие. Някои от веществата в тази група са с доста неприятен произход и не са подходящи за вегетарианци. Например шеллак (Е904) - извлича се от насекоми; ланолин (Е913) - от овча вълна; цистеин, неговите хидрохлориди (Е920) и иистин (Е921) се получават от животинска козина и птичи пера.



Парафин, микрокристалинов восък

Е905 – може да има връзка с развитието на рак на червата

Е925 – хлор

Е954 – захарин – при опитни животни причинява рак. Забранен в САЩи Великобритания

Е958 – глициризин – консумацията да не надвишава 100мг (около 50 г бонбони). Проблеми с черния дроб

Е959 – неохеспердин дихидрохалкон – може да предизвика гадене, повръщане и мигрена

Е968 – еритритол – захарен алкохол, използван за подсладител

Е1103 – инвертаза – възможни алергии

Е1105 – лизозим – риск от алергии

Е1520 – пропан 1,2-диол – потенциален риск от сърдечни проблеми и депресия.



Оказва се, че невинаги Е-тата от етикетите на хранителните продукти са нещо лошо, но пък често животът ни би бил много по-лесен и спокоен, ако ги нямаше. Поглъщаме ги с почти всички храни и напитки, без да обръщаме внимание за какви огромни количества става въпрос. Не се съобразяваме с хроничните си заболявания или ефекта от натрупването. Да ги избегнем е трудно, дори невъзможно, но все пак можем да се предпазим до известна степен след като вече имаме списъка с тях.



Използвани са материали от различни източници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар