Translate

събота, 15 януари 2011 г.

Библейски знак: Черно море почервеня, взеха проби дали е отрова










Морската вода почервеня в района на пристанището на Варна.

Най-замърсена обаче беше водата в стария канал, който свързва морето с Варненското и Девненското езеро.

“Мои работници видяха, че е пълно с мъртви медузи. Веднага сигнализирах на колегите от “Морска администрация” и те взеха проби от водата”, каза шефът на морската гара кап. Евгени Игнатов.

“Сега биолози отидоха да вземат проби, още нищо не знаем”, отговориха от Института по океанология в късния следобед. Резултати ще имаме утре (в петък - б.а.)”, заяви говорителката на РИОСВ Екатерина Иванова.

В същото време Пламен Бонев от “Морска администрация” изпрати нефтосъбирач, който огради и изсмука червената вода.

“От пробите видяхме, че във водата има цъфтеж на ноктилука - зоопланктон, който е в по-голямо количество. Това води до червения цвят. Периодично се наблюдават такива явления и са нормални - температурата на водата е 8 градуса. Ноктилуката цъфти и през пролетта”, обясни биоложката Кремена Стефанова. “Когато фитопланктонът цъфти при висока температура през лятото, кислородът на дъното намалява и дънните риби измират, но със зоопланктонът не би трябвало да е така.”

Причината е, че пречиствателната станция не бе завършена и фекалиите се изливат в морето пред вълнолома, намериха свое обяснение рибари.

Според други пък корабостроителните цехове в езерото са изпуснали боя, а вятърът е от запад и лесно я запратил към пристанище Варна.

1 коментар: